Select Page

                                                           ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Ως ακράτεια ούρων χαρακτηρίζεται η ακούσια απώλεια ούρων. Μία στις τρείς γυναίκες πάνω από την ηλικία των 45 ετών παρουσιάζει ακράτεια ούρων ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν ακράτεια ούρων  ξεπερνά το 50%. Είναι ένα αρκετά συχνό κοινωνικό πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες με αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια εργατοωρών.

ΤΥΠΟΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ακράτεια από προσπάθεια

Απώλεια μικρής ποσότητας ούρων κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως σε φτέρνισμα έντονο βήχα ή δυνατό γέλιο.

Επιτακτική ακράτεια

Παρουσιάζεται ως έντονη και οξεία επιθυμία προς ούρηση συνήθως πριν προλάβουμε να πάμε στην τουαλέτα.

Μικτού τύπου

Συνηπάρχουν οι δύο τύποι που περιγράψαμε.

                                          ΑΙΤΙΑ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΟΚΕΤΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΥΕΛΟΥ

ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΧΡΟΝΙΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται με τη λήψη ενός σωστού ιστορικού από τη γυναίκα τη γυναικολογική εξέταση καθώς και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως η γενική ούρων η καλλιέργεια ούρων και ο ουροδυναμικός έλεγχος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ

Μη επεμβατική θεραπεία

Συνιστάται σε μικρού και μεσαίου βαθμού ακράτειας ούρων. Γίνεται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου laser CO2 με fractional γυναικολογικές κεφαλές. Με αυτήν τη μέθοδο επαναφέρουμε τον κόλπο της γυναίκας στην αρχική του κατάσταση. Με τη βοήθεια του laser παράγεται κολλαγόνο στους ιστούς και συγχρόνως αναδιαμορφώνεται το υπάρχον κολλαγόνο. Η συνεδρία με το laser γίνεται στο ιατρείο και η διάρκειά της είναι 20 λεπτά. Είναι ανώδυνη και συνολικά θα χρειαστούν 2 με 3 συνεδρίες με απόσταση μεταξύ τους 4 εβδομάδες.

Επιπλέον, καλύτερα είναι να μην γίνεται μόνο μια συνεδρία γιατί ενώ υπάρχει σαφή βελτίωση και μόνο με μια συνεδρία, η διάρκεια του αποτελέσματος μειώνεται.

Το αποτέλεσμα συνήθως διαρκεί γύρω στους 18 μήνες. Καλό είναι δε μετά τις συνεδρίες η γυναίκα να κάνει κάποιες εξιδεικευμένες ασκήσεις πυέλου που ονομάζονται Kegel.

Επεμβατική θεραπεία

Η τοποθέτηση  ταινίας μέσης ουρήθρας έχει καθιερωθεί ως την προτιμώμενη χειρουργική αντιμετώπιση σε γυναίκες που έχουν μη επιλεγμένη ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Ακόμα σε περιπτώσεις με κυστεοκήλη, δηλαδή με την πρόπτωση της ουροδόχου κύστεως μέσα στον κόλπο , συνιστάται η κολπορραφία που βασικό στόχο έχει την ανάρτηση και εμπέδωση του προσθίου κολπικού τοιχώματος.

Φαρμακευτική θεραπεία

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν θέση στην ακράτεια επιτακτικού τύπου. Ονομάζονται αντιχολινεργικά και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα . Η κύρια παρενέργεια τους είναι η ξηροστομία, πλέον όμως στη νέα γενιά των φαρμάκων δεν συναντάται πλέον συχνά.

FAQ

1. Πότε μπορώ να έρθω σε σεξουαλική επαφή?

Αφού περάσουν 7 με 10 μέρες μετά από κάθε laser συνεδρία.

2. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν τη θεραπεία με laser?

Η γυναικολογική εξέταση, η γενική ούρων και η καλλιέργεια ούρων είναι απαραίτητες για τη διάγνωση ενώ ως περαιτέρω έλεγχος μπορεί να χρειαστεί ο πλήρης ουροδυναμικός έλεγχος.

3. Θα μου χορηγηθεί κάποια αναισθησία ?

Δεν χρειάζεται συνήθως κάποια αναισθησία στην περιοχή. Σε περιπτώσεις έντονης ατροφίας χορηγείται τοπικά μια αναισθητική κρέμα στον χώρο του ιατρείου η οποία δρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πραγματοποιείται η συνεδρία.